Podstawy diety wegańskiej

Podstawą diety wegańskiej, która jest jedną z odmian diety wegetariańskiej, jest wykluczenie z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym również nabiału i jaj. U podstaw diety wegańskiej leży spożywanie posiłków wyłącznie pochodzenia roślinnego. Najbogatszym źródłem powinny być wszelkiego rodzaju produkty zbożowe takie jak: pszenica, ryż, żyto, owies czy proso. Bardzo dużą role w tej diecie odgrywają owoce i warzywa, rośliny strączkowe, rośliny oleiste (słonecznik, siemię lniane, sezam, pestki dyni), grzyby i orzechy. Produkty, które też powinny znaleźć swoje miejsce w tej diecie, jednak spożywane z pewnym umiarem, to zamienniki mleka zwierzęcego czyli różnego rodzaju mleko roślinne np. sojowe, kokosowe, bądź ryżowe oraz sery typu tofu.

 

 

 

Istotną rolę odgrywa tutaj również sposób przygotowywania posiłków. Najlepiej spożywać je w formie surowej, bądź w formie gotowanej, z naciskiem na to, aby obróbka termiczna, która zmniejsza zawartość składników mineralnych i witamin, była jak najkrótsza.