Podstawy dieta bezglutenowej

Gluten jest białkiem pochodzenia roślinnego, występującym w ziarnach zbóż min: życie, pszenicy, owsie, orkiszu, jęczmieniu, oraz w produktach pochodnych czyli mąkach, makaronach, otrębach, płatkach czy pieczywie.

Podstawą diety bezglutenowej i głównym zadaniem jest wykluczenie z pożywienia glutenu. Najczęściej kierowana jest do osób z alergią pokarmową na gluten lub celiakią, chorobą o podłożu autoimmunologicznym.

 

 

Osoby eliminujące ze swojej diety gluten, mogą bezpiecznie stosować produkty na bazie mąki ryżowej białej i brązowej, gryczanej, sojowej, prosa, quinoa, komosy ryżowej lub amarantusa, gdyż właśnie te rośliny nie posiadają w swoim składzie glutenu. Dietę można również wzbogacić o kaszę jaglaną, soczewicę, orzechy, siemię lniane, sezam i ziarna słonecznika.

 

 

 

W codziennej diecie oprócz mięsa, ryb, jajek, owoców i warzyw czy produktów mlecznych, serów, kefirów i maślanek mogą znaleźć się ciastka ryżowe, wszelkiego rodzaju ciasta i ciastka przygotowane z dozwolonych składników, kisiele i budynie na bazie mąki ziemniaczanej, popcorn czy też chipsy kukurydziane.